Πιλάτες

Πιλάτες

Σε καλή φυσική κατάσταση και αρμονία με το Pilates. Η αρχή του Pilates. Παρόμοια με τη γιόγκα, ο άνθρωπος γίνεται αντιληπτός ολιστικά και αντιμετωπίζεται ως σώμα, νους και ψυχή.

Στόχος είναι να αποκαταστήσουμε την έμφυτη ζωτικότητα του σώματός μας, να τονώσουμε το μυαλό μας και έτσι να εναρμονιστούμε με ολόκληρο τον οργανισμό μας.

Οι ακόλουθες αρχές ισχύουν για όλες τις ασκήσεις Pilates:

Συνειδητή αναπνοή

Αναπνέουμε από το στήθος και βαθιά στην κοιλιά. Εισπνέουμε από τη μύτη και εκπνέουμε από το στόμα. Αυτό ενισχύει τη συγκέντρωση, απελευθερώνει τη σωματική ένταση και δυναμώνει τους κοιλιακούς μύες.

Συγκέντρωση

Κάθε κίνηση και κάθε αναπνοή πρέπει να συντονίζονται με ελεγχόμενο τρόπο.

Έλεγχος

Η σωστή εκτέλεση κάθε κίνησης πρέπει να ελέγχεται.

Η ροή της κίνησης

Στο Pilates, το σώμα μας βρίσκεται σχεδόν συνεχώς σε κίνηση. Κάθε άσκηση πρέπει να εκτελείται ρευστά και όσο το δυνατόν πιο αργά, ώστε να χρησιμοποιούνται και οι μύες που βρίσκονται βαθύτερα στο σώμα.

Κεντράρισμα

Το κεντράρισμα σημαίνει ότι ενδυναμώνω και τονώνω το κέντρο του σώματός μου, τον πυρήνα μου. Ο Joseph Pilates ονόμασε αυτό το κέντρο "το εργοστάσιο ενέργειας". Ξεκινάει από το στήθος, περιλαμβάνει το σύνολο των κοιλιακών και ραχιαίων μυών και περιλαμβάνει τη λεκάνη και όλα τα σημαντικά εσωτερικά όργανα. Σε όλες τις ασκήσεις Pilates "τραβάμε" την κοιλιά προς τα μέσα και έτσι γυμνάζουμε ολόκληρο τον κοιλιακό μυϊκό μας σύστημα.

Η όρθια στάση

Η όρθια στάση εγγυάται την ομοιόμορφη επιβάρυνση όλων των μυϊκών ομάδων, των αρθρώσεων, των συνδέσμων και των τενόντων.

Χαλάρωση

Μετά την προπόνηση Pilates, είναι σημαντικό να χαλαρώσετε όλο το σώμα και να του δώσετε την ξεκούραση που χρειάζεται.

Pilates στην πράξη

Στόχος του Pilates είναι η κινητοποίηση, η ενδυνάμωση και η διάταση όλων των μυϊκών ομάδων, αλλά κυρίως των μυών της "δύναμής" μας, δηλαδή των κοιλιακών μυών και των μυών της πλάτης, καθώς και των μυών της λεκάνης και των γλουτών. Εκτός από το στρώμα, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται εξοπλισμός, πέρα από μεγάλες και μικρές μπάλες, ζώνες, στεφάνι Pilates και swing sticks, τα οποία είναι χρήσιμα για την προπόνηση στο στρώμα.

Για ποιους είναι κατάλληλο το Pilates

Αν και οι ασκήσεις Pilates είναι απαιτητικές, είναι ήπιες για το σώμα, δηλαδή δεν εκτελούνται απότομες κινήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν το σώμα. Το Pilates είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες, ακόμη και αν δεν έχουν ξαναγυμναστεί ποτέ. Ωφελεί τους κουρασμένους και αγχωμένους ανθρώπους και όλους όσοι υποφέρουν από σωματική ένταση.

Το Pilates είναι γενικά καλό για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κάτι για τη φυσική τους κατάσταση. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας.

Τα οφέλη του Pilates

Το Pilates κάνει καλό τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή. Ενισχύει τους μύες βαθύτερα στο σώμα και φέρνει τη λεκάνη, την πλάτη και τους ώμους στη σωστή θέση. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε μια καλή όρθια στάση του σώματος. Γινόμαστε συνολικά πιο ελαστικοί και η σιλουέτα μας δείχνει πολύ πιο όμορφη. Στο Pilates μαθαίνουμε να αναπνέουμε βαθιά, το άγχος εξαφανίζεται,  η ευεξία μας αυξάνεται και νιώθουμε συνολικά ισορροπημένοι.

Προέλευση

Ο Γερμανός Joseph Pilates, γεννημένος το 1880, ήταν συχνά άρρωστος και αδύναμος ως παιδί. Άρχισε να γυμνάζεται, γεγονός που όχι μόνο τον έκανε υγιή και δυνατό, αλλά του έδωσε και την ιδέα να αναπτύξει ένα σύστημα άσκησης με το οποίο του έφερε και επαγγελματική επιτυχία. Όταν του ζητήθηκε να εκπαιδεύσει Γερμανούς στρατιώτες, αρνήθηκε και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου συνέχισε να αναπτύσσει το σύστημά του και το δίδαξε από το 1926 στη Νέα Υόρκη μαζί με την, επίσης Γερμανίδα και νοσοκομά σύζυγό του. Εκεί άνοιξε το πρώτο του στούντιο, το οποίο γνώρισε γρήγορα επιτυχία. Ο Joseph Pilates πέθανε το 1967, αλλά το έργο του αναγνωρίστηκε σε όλο τον κόσμο. Η μέθοδός του διδάσκεται με μεγάλη επιτυχία από το 2000.

"Μετά από δέκα ώρες νιώθεις τη διαφορά. Μετά από είκοσι ώρες βλέπεις τη διαφορά. Και μετά από τριάντα ώρες έχεις ένα νέο σώμα." - Joseph Pilates