Τζακούζι

Τζακούζι

Τα οφέλη ενός υδρομασάζ για την υγεία.

Οι αθλητίατροι συμφωνούν: το μπάνιο σε ένα υδρομασάζ δεν είναι μόνο για χαλάρωση. Είναι καλό για την υγεία σας. Το νερό που αναβλύζει έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Η επίδραση του υδρομασάζ στην υγεία βασίζεται σε τέσσερις ιδιότητες:

  • τη θερμοκρασία του νερού
  • την άνωση
  • την πίεση
  • και την αντίσταση τριβής που δημιουργείται από τους πίδακες μασάζ στο υδρομασάζ.

Ένα μπάνιο στο υδρομασάζ εξασφαλίζει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Το ζεστό νερό στο υδρομασάζ βοηθάει κυρίως τους μύες. Η θερμότητα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να απαλλαγείτε γρήγορα από τους πονεμένους μύες, μια θερμοκρασία μεταξύ 35 και 37 βαθμών είναι κατάλληλη. Αυτό αφορά τη θετική ψυχολογική πτυχή της παραμονής στο υδρομασάζ: Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε άγχος και υψηλά επίπεδα έντασης, είτε μέσω της εργασίας, είτε μέσω του αθλητισμού, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σκληραίνουν. Ένα μπάνιο ευεξίας στο υδρομασάζ τα χαλαρώνει.

Η επίδραση της πίεσης του νερού στην κυκλοφορία του αίματος
Το μπάνιο στο υδρομασάζ δεν έχει μόνο επίδραση στο μυοσκελετικό σύστημα. Η θερμότητα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Η επίδραση του σπα πηγαίνει ακόμη παραπέρα: ένα μπάνιο με υδρομασάζ βοηθά επίσης στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα εσωτερικά όργανα. Εξάλλου, το αίμα κατανέμεται επίσης καλύτερα σε όλο το σώμα. Όλοι το γνωρίζουν αυτό: αν στέκεστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αισθάνεστε το αίμα να «κατεβαίνει» στα πόδια σας. Τα πόδια και τα άκρα γίνονται βαριά. Αυτό δεν συμβαίνει στο υδρομασάζ. Το νερό πιέζει ομοιόμορφα το σώμα από έξω. Ως αποτέλεσμα, η πίεση του νερού και η άνωση στο υδρομασάζ ανακουφίζει τις αρθρώσεις και εξασφαλίζει χαλάρωση. Αλλά τι θα ήταν ένα υδρομασάζ χωρίς το μασάζ που δημιουργείται από το μείγμα νερού-αέρα; Εδώ είναι που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες επιδράσεις στην υγεία.

Το υδρομασάζ χαλαρώνει τους μύες
Οι δονήσεις που μεταδίδονται στο σώμα από τους πίδακες νερού στο υδρομασάζ χαλαρώνουν τους μύες. Δεν φτάνουν μόνο στον ίδιο τον μυ, αλλά και στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις. Σύμφωνα με τον αθλητίατρο Willi Heepe, ο συνδυασμός νερού και αέρα στο υδρομασάζ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. "Χωρίς αέρα, ο πίδακας νερού στο υδρομασάζ θα ήταν πιο σκληρός. Ο αέρας κάνει το νερό πιο μαλακό, εξασφαλίζοντας καλύτερη κατανομή του πίδακα". Είμαι πεπεισμένος ότι οι μικροτραυματισμοί επουλώνονται πιο γρήγορα στο υδρομασάζ. Ο ιστός χαλαρώνει και τροφοδοτείται καλύτερα με αίμα περιφερειακά".