Χαμάμ

Χαμάμ

Το Χαμάμ έχει διάφορα οφέλη για την υγεία. Τα κρυολογήματα μπορούν να ανακουφιστούν, οι μύες χαλαρώνουν και ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να μειωθεί.

Το Χαμάμ κάνει θαύματα για την υγεία μας - χωρίς παρενέργειες.

Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η αλλαγή από ζεστό σε κρύο και πάλι πίσω, αναγκάζει το σώμα μας να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η επαφή με παθογόνους παράγοντες μπορεί να αντιδράσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Το αποτέλεσμα είναι να αρρωσταίνουμε πιο σπάνια.  Μετά την επίσκεψη στο ζεστό Χαμάμ, συνιστάται ένα κρύο ντους πριν από τον επόμενο γύρο στο Χαμάμ.

Θεραπεία για κρυολογήματα

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών τα κρυολογήματα και άλλες ήπιες αναπνευστικές ασθένειες είναι πολύ συνηθισμένες. Η θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους στεγνώνουν τις βλεννογόνες μεμβράνες και έτσι δημιουργούν ένα σημείο εισόδου για ιούς και άλλα παθογόνα στο σώμα. Μια αποδεδειγμένη θεραπεία στο σπίτι για τη θεραπεία του αβλαβούς, αλλά ενοχλητικού, κρυολογήματος είναι το Χαμάμ. Ο ατμός στον αέρα υγραίνει τις ερεθισμένες βλεννώδεις μεμβράνες και έτσι ανακουφίζει από τον πόνο. Επιπλέον ο κίνδυνος φλεγμονής μειώνεται. Η θεραπεία στο Χαμάμ γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική με τα σωστά αιθέρια έλαια. Ο ευκάλυπτος, το λεμόνι, το θυμάρι και η λεβάντα είναι αποτελεσματικά έλαια για την καταπολέμηση του κρυολογήματος.

Ανακούφιση μετά τον αθλητισμό

Εάν το παρακάνετε κατά τη διάρκεια του αθλητισμού, μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους. Πρόκειται για μικροσκοπικούς τραυματισμούς στον μυϊκό ιστό που οδηγούν σε επώδυνη φλεγμονή. Οι πονεμένοι μύες δεν είναι κακοί, αλλά ο πόνος είναι δυσάρεστος και συνήθως διαρκεί για δύο έως τρεις ημέρες. Για να υποστηρίξετε την αναγέννηση των μυών και να βοηθήσετε τους πονεμένους μύες να επουλωθούν πιο γρήγορα, συνιστάται Χαμάμ αμέσως μετά την άθληση. Η υγρή θερμότητα είναι ιδανική για τη θεραπεία των τεντωμένων μυών, έτσι ώστε οι πονεμένοι μύες να είναι σημαντικά λιγότερο επώδυνοι την επόμενη ημέρα - και επίσης να εξαφανιστούν πιο γρήγορα.

Απόλυτη χαλάρωση

Το Χαμάμ δεν έχει μόνο θετική επίδραση στους μύες μετά την άθληση- οι τακτικές επισκέψεις επίσης να χαλαρώσουν τους σφιγμένους μύες. Η απαλή, υγρή θερμότητα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στους μύες, χαλαρώνοντας τους σφιγμένους μύες. Η χαλάρωση είναι ακόμη πιο αποτελεσματική με ένα πρόσθετο μασάζ στη συνέχεια.

Καθαρό δέρμα

Μια τακτική επίσκεψη στο Χαμάμ θα αφήσει την επιδερμίδα σας να δείχνει λαμπερή και καθαρή μετά από λίγο καιρό! Ο ατμός προάγει την κυκλοφορία του αίματος και την ικανότητα να αναγεννάται το δέρμα. Ταυτόχρονα, ο ατμός διεγείρει την εφίδρωση, ώστε να αποβάλλονται οι βλαβερές ουσίες. Τέλος, η θερμότητα του Χαμάμ ανοίγει τους πόρους, ώστε το δέρμα να μπορεί να καθαριστεί σε βάθος και να απομακρυνθούν τα βακτήρια που συμβάλλουν στη δημιουργία μαύρων κηλίδων.

Για να λειτουργήσει άριστα ο καθαρισμός της επιδερμίδας στο Χαμάμ, είναι απαραίτητο να κάνετε ντους με καθαρό νερό προηγουμένως, για να απομακρυθούν τυχόν αρώματα, κρέμες και υπολείμματα μακιγιάζ που θα μπορούσαν να φράξουν τους πόρους και να προετοιμάσει το δέρμα για τις επιδράσεις του λουτρού. Μετά τη θεραπεία στο Χαμάμ, μπορούν να εφαρμοστούν πλούσια ενυδατικά προϊόντα για να γίνει το δέρμα υγιές και ελαστικό.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ένας υψηλός αρτηριακός πίεση μπορεί να ευνοήσει διάφορες ασθένειες και τελικά να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή άνοια. Στην Ευρώπη, ένας στους τέσσερις ενήλικες επηρεάζεται από αυτόν· ωστόσο, αφού ο υψηλός αρτηριακός πίεση συνήθως παραμένει απαρατήρητος για μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνο ένα κλάσμα των επηρεαζόμενων είναι ενήμερο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ευνοήσει ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και τελικά να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή άνοια.  Μια επίσκεψη στο Χαμάμ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αν και τα οφέλη του Χαμάμ παρέμεναν ανεξερεύνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια νέα μελέτη από την Ινδία δείχνει ότι το μπάνιο σε ζεστό ατμό μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας.

Ανακούφιση από το στρες

Όπως και η υψηλή αρτηριακή πίεση, έτσι και το χρόνιο στρες βρίσκεται σε έξαρση στην κοινωνία μας. Οι λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν την αυξημένη πίεση στα σχολεία και στην εργασία, τη συνεχή χρήση των smartphones και, γενικά η  υπερφόρτωση που προκαλείται από την διαφήμιση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια προσωπική στιγμή χαλάρωσης σε ένα Χαμάμ μπορεί να βοηθήσει. Μια μελέτη από τη Ρωσία έδειξε ότι μια επίσκεψη στο Χαμάμ μειώνει την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες την κορτιζόλη. Το αποτέλεσμα είναι ό,τι το αίσθημα του στρες μειώνεται και νιώθουμε πολύ πιο χαλαροί μετά το Χαμάμ.