Γιόγκα

Γιόγκα

Ζούμε σε ένα πολύ γρήγορο κόσμο, χωρίς ανάσα τρέχουμε να προλάβουμε. Για σωματική ισορροπία ή για χαλάρωση δεν βρίσκουμε χρόνο. Γι’ αυτό αισθανόμαστε συχνά αποκαμωμένοι. Οι μύες του σώματός μας είναι ανεπαρκώς προπονημένοι – είμαστε σωματικά και ψυχικά διαρκώς σε ένταση.

Κάθε ένταση, είτε σωματική είτε ψυχική, είναι σπατάλη ενέργειας που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αν σπαταλάμε την ενέργειά μας τα αποθέματα κάποτε τελειώνουν και εμείς αρρωσταίνουμε.

Η Yoga είναι το κατάλληλο μέσο για να διαλύσουμε τις εντάσεις κάθε είδους και να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας. Με τη Yoga γίνεστε σωματικά και πνευματικά κινητικοί, αισθάνεστε ισορροπημένοι και ανανεωμένοι.  Ανάμεσα στα διάφορα είδη Yoga, το Hatha Yoga είναι αυτό ακολουθείται πιο συχνά, στο δυτικό κόσμο (Ευρώπη, Αμερική): Με το συνδυασμό αναπνοής, σωματικής άσκησης και συγκέντρωσης βελτιώνεται η αντίσταση του οργανισμού μας, ενισχύεται η υγειά μας και αυξάνεται η ευεξία μας.

Τι σημαίνει Yoga και τι μπορούμε να μάθουμε κάνοντας Yoga

H Hatha Yoga αποτελείται από τρία διαφορετικά σημαντικά στοιχεία τα οποία ενώνουμε στην πράξη μας.

1. Η ΑΝΑΠΝΟΗ

Η Yoga ασχολείται με την αναπνοή και εξετάζει την όλη λειτουργία της εισπνοής και εκπνοής και το πώς η υγεία μας επηρεάζεται από τη σωστή (ή μη) λειτουργία αναπνοής. Είναι αυταπόδεικτο γεγονός το ό,τι κανείς δεν μπορεί να ζήσει περισσότερο από μερικά λεπτά χωρίς το οξυγόνο του αέρα που εισπνέει. Και όμως ελάχιστοι άνθρωποι σήμερα ασχολούνται με το πώς ακριβώς αναπνέουμε, το τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εισπνοής και εκπνοής, πώς γίνεται η περίφημη «ανταλλαγή» των αερίων (η πρόσληψη του οξυγόνου και η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα) κτλ. Πολλές ασθένειες που σήμερα συναντιόνται σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, έχουν τις ρίζες τους ή επηρεάζονται σε μικρό ή και μεγάλο βαθμό από την αναπνοή. Η αναπνοή παίζει το ρόλο ενός συνδετικού κρίκου μεταξύ του Σώματος και του Μυαλού του ανθρώπου, ενός κρίκου τον οποίο η σύγχρονη ιατρική συχνά δείχνει να αγνοεί, θεωρώντας την όλη διαδικασία της αναπνοής μία απλή μηχανική διεργασία εισροής και εκροής του αέρα από το αναπνευστικό σύστημα και μίας απλής ανταλλαγής αερίων στις κυψελίδες. Θα μάθουμε να συνειδητοποιούμε την αναπνοή μας. Τι είναι η αναπνοή; Αναπνέουμε σωστά; Κάνοντας βασικές ασκήσεις αναπνοής, βλέπουμε πώς κυκλοφορεί η αναπνοή μέσα μας και βλέπουμε πώς μπορούμε να αναπνέουμε πιο βαθιά, ήσυχα και ομαλά.

2. ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΟΓΚΑ

Στο κέντρο της πράξης Yoga είναι οι σωματικές ασκήσεις ή στάσεις. Αρχίζοντας πάντα με τη σειρά «χαιρετισμός του ήλιου» που είναι η προετοιμασία και η προθέρμανση για τις στάσεις Yoga, έχουμε μια μικρή καλή βάση για πιο πολύ κινητικότητα του σώματός μας. Οι στάσεις Yoga μετά λυγίζουν, τεντώνουν και δυναμώνουν τους μύες και τις αρθρώσεις μπορεί να βάζει νάρκες στα θεμέλια της υγείας του. Αυτό το μέτρο γυμναστικής είναι ιδανικό για την κινητοποίηση του σώματος και την εξασφάλιση καλής υγείας. Θα γνωρίζουμε τις βασικές στάσεις Yoga.

3. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Συγκέντρωση είναι η ικανότητα να συμμετέχουμε με το σώμα μας, τα συναισθήματα και το μυαλό ταυτόχρονα σε μια άσκηση. Αυτό οδηγεί στην διάρκεια της εξάσκησής μας σε μεγαλύτερη αρμονία της προσωπικότητας. Όταν συγκεντρωθούμε σε κάτι με όλη μας την ψυχή αισθανόμαστε και πιο ισορροπημένοι και ικανοποιημένοι. Πάντα στο τέλος χαλαρώνουμε δέκα λεπτά κάνοντας ασκήσεις χαλάρωσης τις οποίες μπορούμε να εφαρμόζουμε και στο σπίτι μόνοι μας.

Πού ακριβώς ωφελεί η Γιόγκα;

1. Μυοσκελετικό σύστημα: οστά, μύες αρθρώσεις.

2. Συστήματα μεταβολισμού: αναπνευστικό, χώνευση και εκκρίσεις, κυκλοφορία αίματος – καρδιά, νευρικό σύστημα – αδένες – ορμόνες

Μπορώ να σας πως ό,τι η Yoga δεν είναι μόνο μία θεωρία αλλά μια επιστήμη ζωής. Εάν δεν έχετε φάει ποτέ μέλι, μπορώ να σας μιλήσω πολύ ώρα για την καλή γεύση του – εσείς όμως δεν θα το καταλάβετε εάν δεν δοκιμάσετε. Κάντε πράξη τη Yoga και θα ανακαλύψετε τα πλεονεκτήματά της.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και μονοπάτια προς τη γιόγκα. Η σωματική άσκηση δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που είναι η γιόγκα. Αλλά είναι ένα σημείο εκκίνησης για κάθε περαιτέρω βήμα. Εδώ θα μάθετε τι συμβαίνει σε ένα ολοκληρωμένο μάθημα γιόγκα και γιατί.

Η γιόγκα είναι το ταξίδι του εαυτού, μέσω του εαυτού του, στον εαυτό του (Μπαγκαβάτ Γκίτα)

Το κλειδί για την αλλαγή βρίσκεται μέσα σου. (Γκάντι)