Η φιλοσοφία μας

Η φιλοσοφία μας

ΓΙΝ και ΓΙΑΝΓΚ είναι δύο όροι στην κινεζική φιλοσοφία. Αντιπροσωπεύουν πολικά αντίθετες και όμως αλληλένδετες δυαδικές δυνάμεις ή αρχές που δεν πολεμούν η μία την άλλη, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται.
Το Γιν και το Γιανγκ αναφέρεται στα «αντίθετα», στην αμοιβαία σχέση τους ως ολότητα, έναν αιώνιο κύκλο.

Το σύμβολο της κοσμικής ισορροπίας

Λευκό Γιανγκ: φωτεινό, υψηλό, σκληρό, ζεστό, θετικό, ενεργό, κινούμενο, αρσενικό

Μαύρο Γιν: σκοτεινό, μαλακό, υγρό, κρύο, αρνητικό, παθητικό, ήρεμο, θηλυκό

Παραδείγματα:

Γιν - Γιανγκ 

Γη - Ουρανός

Φεγγάρι - Ήλιος

Νύχτα - Μέρα

Χαλάρωση - Ένταση

Επέκταση - Σύμβαση

Κρύο / δροσιά - Ζέστη

Θηλυκό - Αρσενικό

Κάτω - Πάνω

Όλα τα φαινόμενα του κόσμου, της φύσης και των ανθρώπων ορίζονται από τις δύο πολικές δυνάμεις Γιν και Γιανγκ, οι οποίες έχουν προκύψει από την αρχέγονη αρχή (κενότητα) που αναδύονται ξανά και ξανά. Είναι δύο όψεις της ίδιας αρχής και όχι δύο έντονα διαχωρισμένες, συγκρουόμενες δυνάμεις.

Η εικόνα του βουνού, το οποίο φωτίζεται από τον ήλιο στη νότια πλευρά του (Γιανγκ), ενώ η βόρεια πλευρά παραμένει σκοτεινή (Γιν), το δείχνει με πολύ ζωντανό τρόπο. Και οι δύο πτυχές αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια και μάλιστα αλληλοεξαρτώνται. Πρέπει πάντα να προσπαθούν να ισορροπούν μεταξύ τους, να ανακατεύονται και να συνδέονται για να υπάρχει ζωή. Την ημέρα ακολουθεί η νύχτα, την εισπνοή ακολουθεί η εκπνοή – αυτός είναι ο ρυθμός της ζωής! Είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς την ημέρα χωρίς τη νύχτα ή μια αναπνοή που αποτελείται μόνο από αναπνοή;

Όλα τα όντα και τα αντικείμενα του σύμπαντος μπορούν να συντονιστούν στην αρχή του Γιν – Γιανγκ.

Οι μεταβάσεις μεταξύ Γιν και Γιανγκ είναι ρευστές. Όπως μπορεί να φανεί από το γνωστό σύμβολο, υπάρχει ένας πυρήνας Γιν στο Γιανγκ και ένας πυρήνας Γιανγκ στο Γιν. Για παράδειγμα, οι γυναίκες δεν έχουν μόνο θηλυκά χαρακτηριστικά, αλλά και αρσενικά, όπως και κάθε άνδρας έχει και μερικά θηλυκά χαρακτηριστικά.

Ακόμα και εκεί που η δύναμη Γιανγκ είναι ισχυρότερη, μετατρέπεται σε δύναμη Γιν και αντίστροφα. Το σύμβολο Γιν - Γιανγκ θα πρέπει να θεωρείται ως μια κινούμενη, δυναμική εικόνα, σαν ένας τροχός που γυρίζει συνεχώς. Έτσι ακριβώς μοιάζει ολόκληρη η ζωή μας.

Έτσι ακριβώς μοιάζει ολόκληρη η ζωή μας.